Festiwal Wodzionki

Festiwal Wodzionki

 

W śląskich domach wodzionka była i jest zupą spożywaną w dni powszednie. Kiedyś utożsamiano ją z biedą. Obecnie stała się jednym z najbardziej charakterystycznych dań kuchni śląskiej. Okazuje się, że przepis na wodzionkę nie jest taki jednoznaczny. W związku z tym, Seniorzy z Dziennego Domu Senior+ w Lyskach wraz z panią dietetyk Małgorzatą Kazimierską postanowili zorganizować Festiwal Wodzionki i przygotować swoje wersje tej śląskiej zupy.

Festiwal Wodzionki

Podczas zajęć praktycznych podopieczni placówki zaprezentowali swoje przepisy na wodzionkę. Woda i chleb pojawiły się we wszystkich recepturach. Seniorki do swoich zup dodawały również takie składniki jak czosnek, sól, maggi, masło, łój, słoninę wędzoną, a nawet majonez. Każda z przygotowanych wodzionek miała inny smak. Okazało się, że nawet ta najprostsza śląska zupa może mieć różne oblicza.

Uzupełniniem zajęć praktycznych był wykład dotyczący właściwości wodzionki, a także wpływu poszczególnych jej składników na organizm człowieka. Festiwal Wodzionki odbył się w ramach regularnych spotkań z dietetykiem.