Zajęcia kulinarne, czyli po co dzieciom gotowanie?

Gotowanie to wielka przyjemność. Angażuje intelekt (ćwiczy i relaksuje mózg), zapewnia ruch – przede wszystkim dłoni i palców, stymuluje zmysły.

Uczą dzieci nie tylko tak ważnej samoobsługi, ale chyba jeszcze ważniejszej samodzielności w zaspokajaniu podstawowych potrzeb życiowych. Uczestnictwo w takich zajęciach pozytywnie wpływa na samopoczucie, dostarcza wiary we własne możliwości. Wspólne gotowanie oznacza współpracę i komunikację. Pomaga nauczyć się, w jaki sposób rola każdej osoby jest ważna do osiągnięcia wspólnego celu.

Dzieci uwielbiają słodycze, dlatego warto im podawać kluski na słodko, np. nadziewane borówkami, jagodami, bananami, jabłkami, konfiturami lub dżemami. W wersji na słono dobrze smakują ze szpinakiem, serem, na śmietanie z bułką tartą lub sosem pomidorowym.